Η απάντηση είναι «Όχι». Ακόμη και το ανοιγμένο μέλι δεν λήγει. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το μέλι παραμένει ασφαλές προς κατανάλωση ακόμη και μετά την πτώση της ποιότητας στη γεύση και το άρωμα.
- Πώς γίνεται να τρώμε μέλι ανοιγμένο προ ετών και να μην μας πειράζει;
Το μέλι είναι ένα προϊόν υψηλής οξύτητας. Αυτό σημαίνει ότι βακτήρια και λοιποί μικροοργανισμοί δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν μέσα στο βάζο. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι το μέλι κρατά ακόμα και δώδεκα μήνες μέχρι να αρχίσει να υποβαθμίζεται η ποιότητά του. Ωστόσο, ακόμα κι αν το μέλι πάρει τη χαρακτηριστική θολή όψη και κρυσταλλώσει, εξακολουθεί να είναι ασφαλές.
- Πώς θα κάνουμε το κρυσταλλωμένο μέλι και πάλι ρευστό;
Το μέλι που βρίσκεται στο ντουλάπι μας επί σειρά ετών μπορεί σταδιακά να γίνει σκούρο, να χάσει το άρωμά του ή ακόμη να κρυσταλλώσει και να γίνει συμπαγές. Κι όσο κι αν μας φαίνεται απίστευτο, αρκούν λίγα μόλις λεπτά προκειμένου να επαναφέρουμε τη μεταξένια-λεία υφή. Απλώς τοποθετούμε το βάζο με το μέλι σε ζεστό νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων για τριάντα δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
- Τι ισχύει για το σιρόπι σφενδάμου;
Eνώ έχουν παρόμοια γεύση, το σιρόπι σφενδάμου και το μέλι αλλά δεν έχουν την ίδια διάρκεια ζωής. Το σιρόπι σφενδάμου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Επομένως μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια κλειστό. Αν όμως το ανοίξουμε, το σιρόπι σφενδάμου είναι ευαίσθητο στην ανάπτυξη μούχλας. Κι ενώ η μούχλα μπορεί να αφαιρεθεί από την κορυφή της συσκευασίας και το σιρόπι να καταναλωθεί, ενδέχεται όμως να έχει αλλοιωθεί σημαντικά η γεύση του. Επομένως, συνιστάται να το διατηρούμε στο ψυγείο μας το πολύ για ένα χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου